لیبیدوفم   LibidoFem

شکل دارویی: کپسول 1 گرمی در بسته های 60 عددی همراه با بروشور

موارد مصرف: افزایش میل و لذت جنسی، بهبود تحریک وسلامت جنسی، برانگیختگی و ارگاسم

اجزاء فرآورده: حاوی عصاره خشک گیاه ماکا (Lepidium meyenii)، آشواگاندا ((Witania somnifera، جینسینگ سیبریایی (Eleutherococcus senticosus) و رودیولا روزا (Rhodiola rosea) می باشد که بر اساس 72/2 میلی گرم اسیدهای چرب موجود در گیاه ماکا استاندارد شده است.

مواد موثره:

  • ماکا: آلکالوئیدها، فلاوونوئیدها، ترکیبات مختلف فنلی، استروئیدها، تانن ها، گلیکوزیدها و ساپونین ها.
  • آشواگاندا: لاکتون های استروئیدی، ساپونینها، آلکالوئیدها
  • جینسینگ سیبریایی: لیگنانها، (+)- سزامین، سیرینگارزینول و مونوگلوکوزیدها، دی گلوکوزیدها ، فنیل پروپان های ساده، سیرینگنین و مونوگلوکوزیدها، کومارین ها،β- سیتواسترول و دائواسترول
  • رودیولا روزا: فنیل پروپانوئیدها، مشتقات فنیل اتانول، اسیدهای فنلی، مونو ترپن ها، تری ترپن ها، فلاوونوئیدها

آثار فارماکولوژیکی و مکانیسم اثر:

ماکا یک گیاه انرژی زاست. به طور کلی انرژی زاها بدن را در برخورد با عوامل فیزیکولوژی، بیوشیمیایی و فاکتورهای استرس روانی حمایت می کنند. تحقیقات نشان میدهد که استرول های گیاهی موجود در ماکا یک اثر محرک روی هیپوتالاموس، هیپوفیز، غدد آدرنال و تخمدان دارند. ماکا همچنین روی سایر غدد درون ریز مثل غده ی تیروئید و پینه آل اثر می گذارد. تحقیقاتی که در استرالیا روی زنان انجام شد نشان داد که عصاره ماکا تولید استروژن بدن را تحریک کرده و غلظت هورمون های استرس مثل کورتیزول و هورمون های آدرنوکورتیکوتروپیکی را کاهش میدهد. یکی دیگر از اثرات مطلوب ماکا تاثیر مفید آن روی تراکم استخوان می باشد. تحقیقات روی مدلهای حیوانی نشان داده که ماکا در جلوگیری از پوکی استخوان موثر است، چرا که کاهش سطح استروژن در زنان یائسه یکی از علل پوکی استخوان می باشد. به نظر میرسد ماکا اثر نرمال کنندگی روی عدم تعادل هورمونی دارد. استفاده از ماکا توسط پزشکان در طب مکمل نشان می دهد که این ماده می تواند باعث تسکین گرفتگی، نفخ و سر درد شود.

اختلالات میل جنسی و قدرت جنسی: بسیاری از مشکلات جنسی به کمبود میل جنسی در مردان و زنان و یا اختلالات نعوذ در مردان مربوط می شود. ماکا غلظت نسبتاً بالایی از اسید آمینه هایی مانند تیروزین و فنیل آلانین که پیش ساز انتقال دهنده های عصبی هستند و روی عملکرد جنسی اثر میگذارند را دارا می باشد. همچنین حاوی اسید آمینه ی آرژنین است که نقش مهمی در شکل گیری اکسید نیتریک دارد که با ناتوانی جنسی مقابله می کند. مطالعات حیوانی نشان می دهد که ماکا قدرت باروری را افزایش می دهد. خواص تقویت باروری ماکا به ترکیب فیتواسترول ها و فیتواستروژن ها نسبت داده می شود. آلکالوئیدهای ماکا با نازایی مقابله می کنند و گلوکوزینولاتهای ماکا عملکرد آنتی اکسیدانی و حذف رادیکالهای آزاد را به عهده دارند.

مصرف عصاره خشک گیاه آشواگاندا افزایش قابل توجهی در پراکسیداسیون چربی ها و کاهش سطح گلوتاتیون ها در مغز موش دارد. همچنین کاهش سطح آنزیمهای دفاعی آنتی اکسیدانها، سوپر اکسید دیسموتاز و کاتالاز را به دنبال دارد. بعضی از اجزاء آن تولید آنتی بادی ها را افزایش داده و فعالیت چشمگیری در مهار استرس های فیزیکی و شیمیایی دارد. مطالعات زیادی تاثیر ضد التهابی این عصاره را نشان می دهد. تجویز داخل معدی سوسپانسیون گیاه به رت باعث کاهش بسیاری از پروتئین های سرم مانند α-2-گلیکوپروتئین ها که پروتئین عمده ی فاز التهابی حاد و پیش آلبومین هستند میشود که به نوبه ی خود کاهش التهاب حاد را به دنبال دارد. درمان با ریشه گیاه اثر محافظتی قوی در برابر نکروز ماهیچه قلب نشان داد.

تجویز عصاره گیاه به طور ویژه ای پراکسیداسیون چربی ها را کاهش میدهد درحالی که اثر معکوس روی کاهش سوپراکسید دیسموتاز مغز و سطح کاتالاز دارد. این گیاه همچنین اثر ممانعت کننده در برابر بعضی مواد شیمیایی مضر داشته و  کاهش چشمگیری در گلوتاتیون، مالون دی آلدئید، سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، گلوتاتیون پراکسیداز و گلوتاتیون S-ترانسفراز در موشهای تحت تیمار با این عصاره مشاهده شد. تجویز گیاه اشواگاندا باعث جلوگیری از سرکوب مغز استخوان میشود. استفاده از این دارو افزایش چشمگیری در غلظت هموگلوبین، تعداد سلولهای قرمز خون،تعداد سلولهای سفید خون، پلاکت ها و وزن بدن دارد. همچنین تزریق داخل صفاقی این دارو در مدلهای حیوانی تکثیر لنفوسیتها، سلولهای مغز استخوان و تیموسیتها را در پاسخ به مواد محرک میتوز افزایش میدهد. این عصاره باعث القاء فعالیت سلولهای کشنده ی طبیعی نیز میشود.

عصاره ریشه گیاه جینسینگ سیبریایی  باعث افزایش غیر اختصاصی دفاع بدن در برابر عوامل تنش زا و مواد شیمیایی مضر می شود. همچنین سیستم ایمنی را تحریک کرده و باعث بهبود عملکردهای جسمی و روانی می شود. این عصاره پاسخ های انرژی زا نسبت به شرایط نامساعد محیطی مثل استرس، بی تحرکی یا مواد شیمیایی را افزایش  می دهد. همچنین تجویز داخل معدی عصاره آبی ریشه به موش باعث کاهش بزرگ شدن غده ی آدرنال ناشی از استرس، نرمال کردن کاهش درجه حرارت رکتال ناشی از استرس مزمن، کاهش زخم معده و افزایش میل جنسی می شود. اثرات ضد استرسی و انرژی زایی آن از طریق تنظیم سوخت و ساز انرژی، اسید نوکلئیک و پروتئین در بافتها اعمال می شود. عصاره ریشه تشکیل گلوکز 6 فسفات را افزایش داده و متعاقباً انرژی بدن را افزایش می دهد.

عصاره رودیولا روزا در دوز متوسط و کم، اثر محرک و در دوز بالا، اثر آرامبخش دارد. دوزهای کم این عصاره فعالیت الکتریکی مغز را به وسیله تاثیر مستقیم روی ساقه مغز مشبک افزایش می دهند. به طور کلی در دوزهای کم و متوسط رودیولا روزا محرک نور اپی نفرین، دوپامین، سروتونین (HT-5) و اثرات نیکوتینی کلروژنیک روی سیستم عصبی مرکزی می باشد. تحقیقات نشان داده که R.rosea در بیماران مبتلا به سندرم افسردگی، خستگی جسمی و روانی، از دست دادن حافظه و اختلال در عملکردهای شناختی، اختلال در عملکرد جنسی و یائسگی نیز کمک میکند. این گیاه  ظرفیت کار بدنی را افزایش داده و به طور چشمگیری زمان بازیابی انرژی در تمرینات شدید را افزایش میدهد. رودیولا زمان بازیابی، قدرت، استقامت، اقدامات قلبی- عروقی را افزایش میدهد. مطالعات حیوانی مکانیسم عمل این عصاره را افزایش متابولیتهای ضروری انرژی، ATP و کراتین فسفات در ماهیچه و میتوکندری مغز در موش می داند. در مطالعات بالینی نشان داده شده است که رودیولا با کاهش عوامل استرس زا به سطح طبیعی، باعث کاهش خستگی جسمی و روانی میشود. رودیولا میتواند افرادی را که تحت عوامل استرس روحیه خود را از دست داده اند، به زندگی پر جنب و جوش بازگرداند. در انسانها و حیوانات، مصرف این گیاه مقاومت غیر اختصاصی را به وسیله بهبود در مکانیسم های عصبی مقابله با استرس (کاتکول آمینها، سروتونینها و اندورفین ها) افزایش می  دهد. از لحاظ تئوری افزایش مقاومت غیر اختصاصی حیوانات ممکن است به توانایی در افزایش سروتونین در هیپوتالاموس و مغز میانی مرتبط می باشد.

اثر روی غدد درون ریز و میزان باروری: مطالعات حیوانی نشان میدهد که R.rosae مشابه سایر داروهای انرژی زا عملکرد تیروئید را بدون ایجاد هایپرتیروئیدیسم افزایش می دهد. به علاوه عملکرد غده تیموس بهتر شده و از حرکات غیر ارادی و دورانی در دوران پیری محافظت می کند. این گیاه بلوغ تخم را افزایش داده و اثر آنابولیکی روی مردان (افزایش عضله سازی و تقویت غدد جنسی) دارد. تحقیقات روی مدل های حیوانی تحت درمان با رودوسین (عصاره ی رودیولا روزا برای تزریق داخل وریدی، داخل عضلانی یا صفاقی) افزایش تعداد فولیکولهای در حال رشد، حجم تخمک، تجمع RNA در سیتوپلاسم تخمک، گسترش پوشش و سلول های غده ای رحم و آماده سازی مخاط رحم برای لقاح را گزارش داده است. رودیولا غنی از ترکیبات فنولی است که ویژگی آنتی اکسیدانی قوی دارند. بسیاری از عوامل شیمی درمانی هماتوتوکسیک هستند و تعداد پیش سازهای سلول های طبیعی خون در مغز استخوان را کاهش می دهند یا به کبد آسیب می رسانند در صورتی که این عوارض جانبی جدی در درمان با عصاره ریشه رودیولا بهبود می یابد. پس این عصاره هم می تواند باعث افزایش مهار تومور توسط داروهای شیمیایی شود در حالیکه باعث کاهش عوارض جانبی خطرناک آنها نیز می شود.

نحوه و مقدار مصرف: روزانه دو کپسول، دو بار در روز همراه با غذا مصرف شود. در صورت نیاز می توان دوز مصرفی را تا 4 کپسول در روز افزایش داد.

عوارض جانبی: در صورت رعایت دوز مصرفی پیشنهاد شده هیچگونه عوارض جانبی ایجاد نخواهد کرد مگر بیمارانی که نسبت به گیاه به کار رفته در دارو حساسیت داشته باشند.

موارد عدم مصرف و نکات قابل توصیه:

  • این دارو صرفاً جهت مصرف در بانوان بالای 18 سال می باشد.
  • مصرف در دوران بارداری و شیردهی ممنوع می باشد.
  • در صورت وجود حساسیت به هر یک از ترکیبات موجود در دارو مصرف دارو را قطع و با پزشک یا داروساز مشورت نمایید.
  • در بیماریهایی نظیر سرطان سینه، آندومتریوز، سرطان تخمدان، سرطان رحم و فیبروز رحمی که بیماری تحت تاثیر هورمونهای استروژنی می باشد، مصرف این دارو به دلیل تغییرات هورمونی ممنوع می باشد.
  • استفاده از این دارو در فشار خون بالا و بیماری های قلبی- عروقی و دیابت جایز نیست.
  • در دوران مراقبت های خاص پزشکی، همچنین مصرف همزمان داروهای دیگر، قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنید

تداخلات دارویی:

مصرف این دارو با داروهای ضد انعقاد خون تداخل دارد.

شرایط نگهداری: دور از دسترس اطفال و در دمای کمتر از °C  30 و به دور از نور و رطوبت نگهداری شود.

Refrences:

 

  1. Gonzales.Gustavo., 2012, Ethnobiology and Ethnopharmacology of Lepidium meyenii(Maca), a Plant from the Peruvian Highlands, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, Volume 2012, Article ID 193496, 10 pages.
  2. naturafoundation.co.uk, Maca phytotherapy.
  3. WHO monographs on selected medicinal plants, 2009, Vol. 2, 83-96, Salerno-Paestum, Italy
  4. P.R, Gerbarg.P.L, Ramazanov.Z., 2002, Rhodiola rosea: A Phytomedicinal Overview, The Journal of the American Botanical Council, Issue 56:40-52.

شرکت بهتا دارو آفرینش

اصفهان- ایران